diumenge, 25 de maig del 2008

Publicitat escandalosa

Es ben sabut per les dictadures de tot el món que a força de repetir mentides, de tergiversar els fets i la història, es pot crear un determinat estat d'opinió. Escampes una idea, la repeteixes pels mitjans adequats i molta gent acabarà creient-se-la.

Em treu de polleguera aquesta publicitat amb "missatge" que tenim a la televisió. Revestits de filosofia, ens diuen que tal o qual cotxe ens farà més lliures i feliços, i que aquesta clínica d'estètica ens farà millors per fora (i per tant millors per dins). I compte, no podem baixar el ritme per un simple refredat, i ara! Havent-hi Frenadol qualsevol es passa un parell de dies covant el refredat a casa!

Però vaja, a última hora no compres el producte si no vols. Ara bé, el que fan últimament empreses com Endesa i Repsol em sembla escandalós. Ens venen que ells són els ecologistes, els que estimen la Terra, els que fan coses bones per la gent i el medi ambient. Quina barra! Endesa, darera de la MAT, amb un projecte de mega-presa a la Patagònia argentina que està mobilitzant a la societat en contra. I Repsol... què no dir del desastre ambiental i humà que provoca a l'Amèrica del sud. Només cal buscar una mica al Google per adonar-se'n. Però ells són els que salvaran el món... o això ens volen fer creure!

dijous, 22 de maig del 2008

Un nyap de dipòsit





Aquest gran dipòsit, aparentment per extinció d'incendis, l'han plantificat en un turó proper a Maçanet de la Selva (la Selva). L'espai està legalment protegit pel PEIN dels Turons de Maçanet. A la zona hi havia un alzinar que va cremar en el gran incendi del 2003 i que ara està regenerant vigorosament. El turó és de materials volcànics i per aplanar-lo s'han abocat més de 10 metres d'alçada de rocs d'esquist.

O sigui, que fem pedreres, que ja impacten una muntanya, carreguem tones i més tones de rocs en camions, els aboquem en un turó volcànic protegit i el deixem tal com es veu a les imatges. Això per construir un dipòsit en un pendent, quan molt a prop hi ha zones planeres que estan fora del PEIN i on seria molt menys costós i molt menys impactant de fer-hi el dipòsit (si és que cal!). Aquesta és la forma que tenim a Catalunya de planificar el territori... per treure's el barret!

dijous, 15 de maig del 2008

La MAT i el conseller Nadal

Reprodueixo a continuació la notícia apareguda fa un parell de dies a GironaNotícies.com:

Riudarenes,12/05/2008

La MAT, Riudarenes i el Sr. Conseller.
En 48 hores, els habitants de Riudarenes van recollir 752 signatures de suport a una carta adreçada a l’Honorable Conseller de Política Territorial, Sr. Joaquim Nadal, amb motiu de la seva visita a Riudarenes. Honorable Conseller de Política Territorial, Sr. Joaquim Nadal:

Els habitants de Riudarenes no volem deixar passar la vostra visita sense demanar-vos que reconsidereu el vostre suport al projecte de traçat de 400 Kv que Red Eléctrica Española vol presentar properament, per a Santa Coloma de Farners i el nostre municipi. Aquest traçat suposa una agressió molt greu als turons de L’Esparra i Argimon, amb un impacte paisatgístic que alterarà de forma definitiva la zona més verge i ben conservada del nostre terme municipal.

La carretera i els turons de l’Esparra són una magnífica zona d’esbarjo no tan sols per als habitants del municipi, també son font de gaudi per a nombroses colles i famílies que aprofiten la suavitat del clima i del paisatge per córrer, passejar o anar en bicicleta en un entorn que afavoreix el benestar. La zona connecta amb la Ruta de les 10 Ermites, moltes d’elles ja a Santa Coloma de Farners, que el traçat previst per Red Eléctrica travessa amb torres de fins a 50 metres d’alt, amb 250 metres cúbics de formigó a cada fonament i 85 tones de pes!. Així és com pensen destrossar la nostra darrera gran riquesa, per a la que us demanem una consideració especial.

Riudarenes ja està patint una pressió molt forta de les noves infraestructures que estan ocupant molta superfície del nostre terme municipal. Les obres del TGV han afectat la nostra plana, les nostres cases de pagès, un molí de gra del segle dotze, els nostres aiguamolls, i la única font que ens quedava pels contorns. Adif ha expropiat 42217 m2 de sòl, al costat de la via del TGV, per a construir una subestació elèctrica, un monstre que, definitivament, condemnarà la zona sudest de Riudarenes a ser un espai de serveis, alterat de forma molt greu, del que sortiran altres línies de distribució elèctrica cap Sils i vés a saber cap a on més. No hem contribuït prou, al bé comú, (o de la Comunitat Europea), que no és el nostre bé?

En els darrers temps, i pel que es dedueix dels treballs i les comunicacions que el Comissari Europeu Sr. Monti ha fet en diverses ocasions, hi ha solucions tècniques que no eren considerades quan es va planificar aquesta línia de transport i les seves alternatives.

Us demanem que, ara que encara hi som a temps, valoreu de nou el preu d’un traçat que ocupa un territori d’una alta qualitat ambiental, que fins ara hem pogut conservar, cercant una solució que aprofiti els corredors de les infraestructures existents i de les que s’han de projectar i dur a terme en anys a venir.

Sr. Nadal, ens adrecem a vostè com a persona sensible, com a gironí, però també com a Conseller de Política Territorial del nostre país: ajudeu-nos a salvar el nostre millor trosset de territori. Hem de preservar els boscos de Castanyet, el Rocar de Santa Coloma, la Ruta de les 10 ermites i els turons de L’Esparra i Argimon!

Potser tots aquests llocs a vostè personalment li diuen ben poc, però sàpiga que ho representen “tot” per als veïns. Aquests boscos són les nostres catedrals i volem que tothom en pugui gaudir avui i en el futur. Sabem que la gestió pública no és fàcil, que el polític és qui ha de buscar l’equilibri entre els interessos en joc. Aquest cop, però, sabem que la veu dels veïns serà escoltada, ja que, a diferència d’èpoques anteriors, avui els partits que governen i que vosté representa sorgeixen de la lluita i de la voluntat de la gent per millorar la societat i que, conscients d’aquests valors, exerceixen l’acció política amatents a les seves demandes. Avui els veïns li demanem que faci d’altaveu en el seu govern de les inquietuds que ens ha despertat la MAT i que defensi aquest petit territori com si defensés la Catedral de la Capital, una altra cosa seria una decepció per a tots. Riudarenes, 11 de maig de 2008.

*Anna Iglesias, Martí Serrat i 750 signatures més.

dimarts, 6 de maig del 2008

Mobilització ciutadana a Gavà




Un altre exemple d'oposició ciutadana a l'especulació urbanística en espais naturals és el cas del Pla de Ponent a Gavà (Baix Llobregat). "No al Pla de Ponent" han editat un parell de videos, un dels quals és el que enllaço aquí. Per més informació: http://pladeponent.blogspot.com