divendres, 27 de juny del 2008

Aclaparats per les infrastructures

Val la pena de llegir aquest parell de cartes al director, publicades recentment als diaris, que posen de manifest la indefensió dels ciutadans (però també la determinació a no resignar-se) davant la construcció de grans infrastructures, com la MAT el TGV i la carretera per Bracons.


Divendres, 23 de juny de 2008 Diari de Girona

Estupefacció
Mateu Frigolé i Ventura.
CERVIÀ DE TER.

M'ha emocionat llegir a la premsa que quatre valents de l'Avismat i algun propietari han aturat les obres de la MAT a Bescanó. La meva sorpresa ha estat majúscula quan he sabut que alguns d'aquests valents han estat fent guàrdia per torns vigilant les finques, impedint l'entrada de les màquines i demanant els permisos a les empreses que intenten treballar a la zona. Com pot ser que s'estiguin envaint propietats privades, obrint camins al bosc, tapant rieres i tallant arbres a tort i a dret sense ni tan sols tenir els permisos en regla? Però qui són aquesta gent? Què està passant aquí? Com pot ser que la gent del poble hagi de fer vigilància, anar a Medi Ambient a investigar, avisar els forestals o anar a denunciar-ho als Mossos d'Esquadra per poder defensar-se? Que no hi ha ajuntament a Bescanó? Molt segur que la majoria de la gent de Bescanó no sap que ja han arribat les màquines i molts diran: a Bescanó? Ja comencen? Sí, després de temptejar els osonencs volen començar a Bescanó, això sí amb els papers molls, potser creuen que aquí ho tindran més fàcil per intimidar i pressionar els veïns afectats. Amb la mà al cor us felicito per la vostra lluita en defensa d'aquesta pobra terra, que aquests polítics corruptes i els seus amics, els grans capitals, volen destruir en nom d'un fals progrés. Molts hauríem de prendre exemple de vosaltres. Ànim valents i endavant!


dijous, 26 de juny de 2008 El Punt

Bracons-MAT-TAV
JORDI PUJOL CAMPISTOL. SANT FELIU DE PALLAROLS (GARROTXA)..
Visc a Sant Feliu de Pallerols, i per anar a dinar de tant en tant algun diumenge a casa dels pares, em cal recórrer prop de 90 quilòmetres a través de tres comarques: la Garrotxa, el Pla de l'Estany, i l'Alt Empordà. Especialment ara és quan aquest recorregut s'ha convertit en un exercici de resignació i contenció emocional. Em veig obligat a passar per les dues obres en realització més significatives dels darrers temps a la nostra terra: el túnel de Bracons i el TAV, i molt aviat, a pesar meu, s'hi afegirà la MAT, i llavors ja en seran tres. La tristesa que em provoca la contemplació de la devastació que comporta l'execució d'aquestes construccions és tant torbadora que quan arribo a casa dels pares poc em falta per posar-me a plorar. Jo entenc que des d'un despatx a Barcelona, que és on hom acostuma a planificar aquestes barbaritats, deu ser difícil apreciar damunt el mapa la complexitat de la trama sentimental que uneix les persones i la natura de la terra que els ha vist créixer, però els pregaria que s'hi esforcessin una mica més. Honorable Sr. conseller d'Obres Públiques, tant de bo que vostè mai no hagi de viure el drama que representa veure com una excavadora destrueix allò que més s'estima.

dilluns, 16 de juny del 2008

Viure en alta tensió





Compartir l'espai amb l'alta tensió, com aquestes cases de Vilablareix (Gironès), serà més habitual si tira endavant la MAT.

dissabte, 7 de juny del 2008

Sentit comú pel territori



A Aiguaviva (Gironès) algú demana sentit comú pel territori. I un no demana allò que ja té. Ens falta sentit comú, no només en el cas de la MAT, sinó per canviar aquest desenvolupament desaforat en el que estem immersos.

dijous, 5 de juny del 2008

Manifestació pel Ter



La Plataforma del Ter convoca una manifestació pel proper DISSABTE 14 de JUNY a GIRONA, amb sortida a les 18h a la Plaça Catalunya. El seu lema és: Ja n'hi ha prou de transvasaments abusius; volem l'aigua al riu!

El seu manifest diu:
Als darrers anys, la disminució del cabal del riu Ter fins a mínims ridículs és un fet sistemàtic. Si bé cal tenir en compte la sequera, la causa estructural d'aquesta crisi ecològica és el transvasament que es realitza per abastir l'àrea metropolitana de Barcelona. La zona més poblada del país cada cop necessita més aigua, i ara ja no en fa prou en endur-se'n tan sols una petita part: en anys de sequera, més d'un 75% de l'aigua del riu no supera els embassaments i és transvasada, des del Pasteral, cap a les comarques barcelonines. Això significa que 200 milions de metres cúbics d'aigua del riu Ter són transvasats a les conques del Besòs i del Llobregat. Any rere any es va superant aquest trist rècord, sempre rere el pervers paraigües d'una solidaritat territorial transformada en expoli.

No es compleix ni la Llei del Ter (de l'any 1959) ni el Pla de Cabals de Manteniment aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya el juliol de 2006, i tots en paguem les conseqüències. El riu no pot dur a terme les seves funcions biològiques; els seus ecosistemes perden valor; els usos agrícoles que històricament corresponen a la plana del baix Ter, de regadiu, queden a mercè d'unes pluges que probablement quedaran retingudes als embassaments. Alhora, l'aqüífer del Baix Ter es degrada, minva la qualitat de la seva aigua i s'afavoreix la intrusió marina. Denunciem que el riu Ter no pot ser una víctima col•lateral del creixement de la capital del nostre país i la seva àrea urbana, ni de la precarietat de l'abastament d'aquesta regió per la deixadesa de dècades. És per això que la Plataforma del Ter esperona a tothom qui estigui preocupat per aquest riu, pel transvasament silenciat que pateix, a manifestar-se.

dilluns, 2 de juny del 2008

Torres de la MAT

Les primeres torres de la MAT ja s'estan aixecant a Osona. Els de No a la MAT tenen les imatges en aquest enllaç .