dijous, 15 de maig de 2008

La MAT i el conseller Nadal

Reprodueixo a continuació la notícia apareguda fa un parell de dies a GironaNotícies.com:

Riudarenes,12/05/2008

La MAT, Riudarenes i el Sr. Conseller.
En 48 hores, els habitants de Riudarenes van recollir 752 signatures de suport a una carta adreçada a l’Honorable Conseller de Política Territorial, Sr. Joaquim Nadal, amb motiu de la seva visita a Riudarenes. Honorable Conseller de Política Territorial, Sr. Joaquim Nadal:

Els habitants de Riudarenes no volem deixar passar la vostra visita sense demanar-vos que reconsidereu el vostre suport al projecte de traçat de 400 Kv que Red Eléctrica Española vol presentar properament, per a Santa Coloma de Farners i el nostre municipi. Aquest traçat suposa una agressió molt greu als turons de L’Esparra i Argimon, amb un impacte paisatgístic que alterarà de forma definitiva la zona més verge i ben conservada del nostre terme municipal.

La carretera i els turons de l’Esparra són una magnífica zona d’esbarjo no tan sols per als habitants del municipi, també son font de gaudi per a nombroses colles i famílies que aprofiten la suavitat del clima i del paisatge per córrer, passejar o anar en bicicleta en un entorn que afavoreix el benestar. La zona connecta amb la Ruta de les 10 Ermites, moltes d’elles ja a Santa Coloma de Farners, que el traçat previst per Red Eléctrica travessa amb torres de fins a 50 metres d’alt, amb 250 metres cúbics de formigó a cada fonament i 85 tones de pes!. Així és com pensen destrossar la nostra darrera gran riquesa, per a la que us demanem una consideració especial.

Riudarenes ja està patint una pressió molt forta de les noves infraestructures que estan ocupant molta superfície del nostre terme municipal. Les obres del TGV han afectat la nostra plana, les nostres cases de pagès, un molí de gra del segle dotze, els nostres aiguamolls, i la única font que ens quedava pels contorns. Adif ha expropiat 42217 m2 de sòl, al costat de la via del TGV, per a construir una subestació elèctrica, un monstre que, definitivament, condemnarà la zona sudest de Riudarenes a ser un espai de serveis, alterat de forma molt greu, del que sortiran altres línies de distribució elèctrica cap Sils i vés a saber cap a on més. No hem contribuït prou, al bé comú, (o de la Comunitat Europea), que no és el nostre bé?

En els darrers temps, i pel que es dedueix dels treballs i les comunicacions que el Comissari Europeu Sr. Monti ha fet en diverses ocasions, hi ha solucions tècniques que no eren considerades quan es va planificar aquesta línia de transport i les seves alternatives.

Us demanem que, ara que encara hi som a temps, valoreu de nou el preu d’un traçat que ocupa un territori d’una alta qualitat ambiental, que fins ara hem pogut conservar, cercant una solució que aprofiti els corredors de les infraestructures existents i de les que s’han de projectar i dur a terme en anys a venir.

Sr. Nadal, ens adrecem a vostè com a persona sensible, com a gironí, però també com a Conseller de Política Territorial del nostre país: ajudeu-nos a salvar el nostre millor trosset de territori. Hem de preservar els boscos de Castanyet, el Rocar de Santa Coloma, la Ruta de les 10 ermites i els turons de L’Esparra i Argimon!

Potser tots aquests llocs a vostè personalment li diuen ben poc, però sàpiga que ho representen “tot” per als veïns. Aquests boscos són les nostres catedrals i volem que tothom en pugui gaudir avui i en el futur. Sabem que la gestió pública no és fàcil, que el polític és qui ha de buscar l’equilibri entre els interessos en joc. Aquest cop, però, sabem que la veu dels veïns serà escoltada, ja que, a diferència d’èpoques anteriors, avui els partits que governen i que vosté representa sorgeixen de la lluita i de la voluntat de la gent per millorar la societat i que, conscients d’aquests valors, exerceixen l’acció política amatents a les seves demandes. Avui els veïns li demanem que faci d’altaveu en el seu govern de les inquietuds que ens ha despertat la MAT i que defensi aquest petit territori com si defensés la Catedral de la Capital, una altra cosa seria una decepció per a tots. Riudarenes, 11 de maig de 2008.

*Anna Iglesias, Martí Serrat i 750 signatures més.