dijous, 26 de novembre del 2009

Suport a la Reserva Marina de les Illes Formigues



Si els teus valors són els de la protecció del medi ambient i del patrimoni natural, t'interessarà la campanya ciutadana per a la creació de la Reserva Marina d’Interès Pesquer de les Illes Formigues-Costa Brava. Pots llegir el manifest que s'ha redactat per tal de promoure aquesta reserva i adherir-te si hi estàs d'acord. Per entrar al seu web (http://reservamarinaformigues.org/) tan sols has de clicar sobre el logo blau d'aquí sobre.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Protecció del medi ambient i del patrimoni natural ? O protecció del sector pesquer, per que continui tirant les seves xarxes, i els seus palangres, i a sobre estiguin subvencionats...per favor ! Diguem les coses clares !! Reserves Marines INTEGRALS SI !!...però clar, això no interesa, la pela es la pela.
Per tots els interesats, llegir el Plà d'Usos...moratories, augment de palangres, subvencions, discriminació d'altres activitats...això no es una Reserva Marina, es un reservat !!

Anònim ha dit...

Aquest anònim que vol parlar clar... i no diu qui és ni a quins interessos respon... fa la pinta que ell també hi té d'interessos. Els pescadors estan prenent responsabilitat i demanen una reserva d'interès pesquer (no és la primera i la fòrmula no se l'han inventat ells) però sembla que en comptes de pensar que podem treballar per preservar el medi, només hi veiem que la resta de gent que també hi fan activitats (i moltes i no sabem ben bé quines) hi perderà. La Reserva el primer que ha de fer és REGULAR i ajudar-nos a TOTS a fer les coses millor. Aquí qui s'hi guanya el pa són els pescadors i el posen en disposició de tothom, sobretot dels nostres néts. No dic que no hi hagin altres interessos econòmics molt respectables, però aquests interessos tampoc estan parlant clar, no diuen exactament quant de peix treuen de la mar NO HO SABEM, amb la reserva tot això es posarà damunt la taula i es clar fa por. Aquell qui ha pescat per a ús personal i lúdic ho podrà continuar fent, amb mesura. Si ni tant sols s'hah plantejat cap espai integral. Crec que ara molts pescadors professionals estarien d'acord en fer aquesta zona integral i jo també el primer és preservar, regular i administrar i sobretot PARLAR CLAR. Ànims vam poder amb Castell i podrem amb les Formigues!

Anònim ha dit...

No vull crear cap polémica amb el tema, i SI que ting interessos, i precisament no son económics. Els meus interessos son els que hauriem de tenir tots, PROTEGIR EL NOSTRE MAR.

Recomano aquest article:

http://revista.consumer.es/web/ca/20040601/medioambiente/

Reprodueixo una frase "una xarxa d'arrossegament de mida mitjana pot destruir en el Mediterrani fins a 363.000 brots de posidònia (planta que creix en el fons del mar) per hora"

Reserva d'Interés Pesquer vol dir protegir i subvencionar la SOBREEXPLOTACIÓ, obviament NO ESTIC A FAVOR.

L'animal humà ha dit...

En primer lloc, els promotors d'aquesta iniciativa deixen clar en el seu manifest que hi ha diferents sectors implicats i opinions contradictòries i que cal debat i esperit crític. La proposta final, si tira endavant, hauria de ser fruit d'un procés participatiu.

Personalment, sense conèixer els detalls del projecte de creació de la reserva tan sols vull opinar sobre la filosofia de conservació dels espais naturals. La reserva integral és una figura de protecció molt concreta, que exclou gairebé tots els usos. Em sembla que s'ha de reservar per espais fràgils, amenaçats i que presentin un valors naturals excepcionals, normalment espais d'extensió reduïda. L'utilització extensiva de reserves integrals acabaria fent més mal que bé, ja que tindria forta oposició de molta gent que trepitja el territori (pescadors, pagesos, ramaders, caçadors, boletaires...).
D'altra banda, la llei d'espais naturals de Catalunya preveu altres figures de protecció on bona part dels usos estan permesos i més o menys regulats. Jo crec que és això el que es demana per a les Formigues. Una reserva de gran extensió (potser que s'allargui fins a St. Feliu) on els pescadors professionals puguin seguir pescant amb mètodes més o menys selectius i que no destrueixin el fons marí. I per tant això exclou, si ho tinc ben entès, la pesca per arrosegament. Un altre aspecte és el de la pesca amb fusell, que està mancada, a la pràctica, de regulació i control. I aquí és on hi ha froça polèmica amb l'oposició d'un colectiu que no veu que aquesta reserva en realitat els acaba afavorint.

En qualsevol cas, us felicito pel debat i per mantenir un to constructiu.

Anònim ha dit...

D'interès pesquer vol dir que qui ha fet una explotació (mengem peix, és el que tenim la gent del litoral) ho vol continuar fent amb responsabilitat i amb les restriccions que l'administració li posi. Vol jugar amb unes regles que permetin jugar durant molt més temps, respectuoses sostenibles (sostenibilitat per al medi, el recurs, els pescadors, els consumidors)
A la reserva no hi podran pescar ni pescadors d'arrossegament ni de cèrcol, només de pesca artesanal. Tampoc es podrà fer pesca submarina. Sí pesca amb canya des de la barca. Tot plegat regulat, evidentment.
Els que fan oposició des del principi, ho repeteixo, són els de la pesca submarina que veuen com se'ls hi acaben els llocs on fer els concursos i on fer la pràctica.

M'agrada molt el to d'aquest lloc, de veritat. Tant de bo els que estan en contra la Reserva fent una campanya aferrissada i demanant la mobilització tinguessin arguments positius almenys pel medi o pel recurs pesquer i no només les mentires que estan cridant de manera demagògica! 7 dels 8 arguments per anar en contra que han publicat són mentida.
Necessitem veus coherents, que malgrat no estiguin d'acord tinguin una visió crítica constructiva.
Gràcies.

Jaume ha dit...

Hola tots,

Soc practicant de pesca submarina, i amb aquesta reserva, veig que la única activitat que es prohibirà serà precisament aquesta.

M'agradaria saber els motius per aquesta decissió, em costa entendre que l'activitat que practico ocasionalment i en la que moltes vegades no agafo cap peix, sigui la més dolenta.

Si m'ho expliquen de manera raonada, i em demostren que faig més mal que la resta d'activitats menys selectives, penjaré els fusells de pesca submarina per sempre.

A favor d'una pesca selectiva i sostenible, jo també m'estimo el mar.

L'animal humà ha dit...

Jaume,

Tal com algú ha comentat abans, també es vol evitar que a la reserva es pesqui amb mètodes no selectius i destructius del fons, com és la pesca per arrossegament.

Jo entenc que la pesca submarina (que jo mateix havia practicat fa uns quants anys) té diversos problemes. El primer és que es dispara als peixos més grans de l'espècie o espècies que es busquen. I aquests peixos grans són els grans reproductors de la població. Evidentment, una població sense bons reproductors té un mal futur. El segon és que sovint es vam a buscar els peixos allà on reposen, allà on no arriben la resta d'arts de pesca. I el tercer, al meu entendre, és que és de difícil regulació i vigilància, i això és un problema per a una reserva on es vol protegir la biodiversitat i fer-ne un ús sostenible.

En qualsevol cas, Jaume, trobo la teva posició molt oberta i assenyada. Bona sort!

Anònim ha dit...

Biodiversitat i sostenibilitat...segur que la gent d'aquest video, que surten CADA DIA ho tenen molt en compte:

http://www.youtube.com/watch?v=57TYoQvCY4I

Per cert, la pesca d'arrastre té una moratoria per seguir treballant...

Anònim ha dit...

Hola,
per respondre a aquest anònim del dia 29. Només dir-te que els pescadors professionals no poden sortir cada dia. Ja déus saber que els d'arrossegament de dilluns a divendres i els de pesca artesanal no poden llevar les arts el cap de setmana.
El model de reserva marina d'interès pesquer porta els seus mitjans de control que faran que sigui així. Recordo de nou que ho demanen ells que es controli.
Podré menjar peix fresc de la costa amb el que pesquen els companys de la pesca de lleure? només en poden menjar ells, per que pesquen només per esport, no? no ho poden comercialitzar. Jo, com a consumidora com ho he de fer? no sóc també responsable en recolzar una manera més regulada de pescar? o m'haig de treure el títol de pesca de lleure per poder menjar peix fresc? parlem també d'una indústria.
La prohibició, de no fer pesca submarina, ve donada pel Ministerio. Demaneu a ells per què, però els comentaris de "L'animal humà" em semblen molt raonables.
Bona nit companyes i companys.

Anònim ha dit...

Los 500.000 euros anuales para la creación y mantenimiento de esta reserva, tendrian de ir destinados a incrementar el control y vigilancia, tanto de la pesca profesional como recreativa, para el cumplimiento de las leyes y normas que regulen cada actividad, más de uno iba a quedar retratado....permitirme que sea malpensado en los tiempos actuales, pero alguien sabe como se va a destinar este dinero público ?