dimecres, 15 d’octubre de 2008

Macrourbanisme a ValènciaS'acaba de publicar el llibre "Macrourbanisme i agressions al paisatge mediterrani" de Roger Cremades (Editorial Riublanc). A la sinopsi del llibre es pot llegir:

"Moltes vegades, per tenir certesa dels fets hem d'observar el nostre voltant. si tornem als llocs on jugàvem quan érem infants constatarem que aquests han canviat. els bancals de taronger per on passejàvem es troben ara sota l'asfalt, els camins de terra són carreteres, i les séquies han desaparegut. Sobre tots aquests canvis ens podem arribar a fer moltes preguntes que d'entrada no són fàcils de respondre. I més encara si tenim en compte que ens trobem en un temps profundament marcat per la proliferació urbanística.

Aquest llibre ens endinsa en el procés irreversible de transformació territorial i paisatgística que afecta el territori valencià. I alhora ens mostra com l'horta i la muntanya valenciana van quedant soterrades sota l'urbanisme. Un urbanisme banal que homogenitza l'aspecte de paratges tan diversos com distants, i fa que els territoris perden la seua identitat. L'objectiu del present manual és esclarir els diferents condicionants del problema del desordre urbanístic i les seues conseqüències en el paisatge valencià."

Un llibre tan necessari com enorme és el problema de la transformació del paisatge, tant a València com a Catalunya. Endinsar-se en les arrels d'aquest problema és el que ens proposa l'autor. Ja tinc ganes de llegir-lo!